Wiele osób będących właścicielem domu z ogrodem lub choćby małej działki, zakłada swoje ogródki warzywne. Niektórzy robią to dla czystej przyjemności wyhodowania czegoś własnego, inni chcą być eko, nie opróżniając przy tym własnego portfela. Jedno jest pewne warzywa z własnego ogródka, to gwarancja smaku, jakiego nie znajdziemy w produktach sklepowych. Nie wszystkie warzywa są równie łatwe w utrzymaniu, więc warto poznać te odmiany, które wytrzymują o wiele więcej niż reszta, w szczególności, jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z uprawą.
Warzywa przyjazne początkującym
Wszyscy, którzy zaczynają swoją przygodę z warzywnikami, powinni zainteresować się warzywami korzeniowymi. Są one zazwyczaj świetnie przygotowane do zmian klimatycznych i wymagają mniejszej opieki ze strony człowieka. Naszym głównym zadaniem podczas ich uprawy będzie plewienie grządek, w celu zapewnienia roślinom odpowiedniej dawki promieni słonecznych oraz podlewanie podczas dłuższych okresów bezdeszczowej aury. Warto także zapoznać się z metodami prewencji przed szkodnikami, mogącymi zniszczyć całą uprawę.
Do warzyw korzeniowych zaliczamy:
– rzodkiew, którą można siać od kwietnia do sierpnia,
– burak, którego wysiew przypada na okres od kwietnia do czerwca,
– marchew z okresem wysiewu od marca do maja,
– pietruszka siana od marca do kwietnia,
– seler, którego należy posiać w marcu,
– por nadający się do wysiania od marca do kwietnia.
Wszystkie te warzywa z pewnością pozwolą wszystkim pokochać ogrodnictwo oraz odwdzięczą się smakiem za chwile im poświęcone.